/*Moure pagina per no colapsar amb menu*/

CFGS Laboratori d’anàlisi i de control de qualitat

Cicle Formatiu de Grau Superior de Tècnic Superior en Laboratori d’Anàlisi i de Control de Qualitat

Títol: https://www.boe.es/eli/es/rd/2007/10/29/1395
Currículum: https://www.boe.es/eli/es/o/2008/11/03/esd3407

Durada: 2000 hores (distribuïdes en dos cursos acadèmic).

La competència general d’aquest títol consisteix a organitzar i coordinar les activitats d’un laboratori i el pla de mostratge, realitzant tot tipus d’assajos sobre matèries i productes en procés i acabats, orientats a la recerca i al control de qualitat, interpretant els resultats obtinguts i actuant sota normes de bones pràctiques de laboratori.

Competències Professionals:

Determinar la tècnica analítica més adequada al tipus de producte.
Preparar i mantenir en les condicions establertes els materials i equips necessaris per a la determinació analítica de la mostra.

-Organitzar el pla de mostratge, realitzar la presa de mostra, preparar la mostra, prèvia a l’anàlisi, mitjançant les operacions bàsiques de laboratori i adequar-la a la tècnica que s’ha d’utilitzar.

-Realitzar assajos i anàlisis per a caracteritzar les propietats físiques, químiques, microbiològiques i biotecnològiques d’un producte,sota normes de seguretat laboral i ambiental.

-Avaluar les dades obtingudes i redactar els informes tècnics corresponents.

-Assegurar el compliment de normes i mesures de protecció ambiental i prevenció de riscos laborals en totes les activitats que es realitzen al laboratori.

-Participar en la recerca de nous mètodes d’anàlisi i productes desenvolupats al laboratori.

Les ocupacions i llocs de treball més rellevants són els següents:

Analista de: laboratori químic, microbiològic, laboratori de materials, laboratori d’indústries agroalimentàries, laboratori d’indústries, centres de formació, recerca i desenvolupament.

-Analista microbiològic d’indústries alimentàries, empreses mediambientals, indústries biotecnològiques, d’aigües potables i residuals, de control microbiològic de la Indústria Farmacèutica, de matèries primeres i acabats.

-Tècnic/a de laboratori de química industrial.

-Tècnic/a en control de qualitat en indústries de manufactures diverses.

-Tècnic/a d’assajos de productes de fabricació mecànica.

-Tècnic/a d’assajos de materials de construcció.

Accés al cicle
* Batxillerat o equivalent.
* FP2 o equivalent
* CAS (Curs d’ accés a cicles de GS)
* Estudis universitaris.
* Prova d’ accés a grau superior

Currículum
Mòduls professionals:

MÒDUL HORES CURS
Mostratge i preparació de la mostra 195 1
Análisis químiques 295 1
Assajos físicoquímics 130 1
Assajos microbiològics* 250 1
Formació i orientació laboral 90 1
Anàlisi instrumental 180 2
Assajos físics 120 2
Assajos biotecnològics* 160 2
Qualitat i seguretat en el laboratori 80 2
Empresa i iniciativa emprenedora 60 2
Projecte de laboratori d'anàlisi i de control de qualitat 40 2
Formació en centres de treball 400 2

 (*) Mòdul que parcialment es fa en anglès

MÒDULS DEL PRIMER CURS:

Mostreig i preparació de la mostra ( 195 hores, 6 hores setmanals ): Organització del pla de mostreig, presa de mostres, preparació dels equips de tractament de les mostres i preparació de mostres

Anàlisis químiques (295 hores, 9 hores setmanals): Classificació de materials i reactius per a l’anàlisi químic, preparació de dissolucions, aplicació de tècniques d’anàlisi quantitatiu, anàlisi de funcions orgàniques i valoració dels resultats en l’anàlisi químic

Assajos fisicoquímics (130 hores, 4 hores setmanals): Preparació de les condicions per als assajos fisicoquímics, reparació d’equips per a assajos fisicoquímics, anàlisi de mostres mitjançant assajos fisicoquímics i avaluació de resultats d’assajos fisicoquímics

Assajos microbiològics (250 hores, 8 hores setmanals, de les quals 3 s’imparteixen en anglès ): Preparació de las mostres i mitjans de cultivo, preparació d’equips per a assajos microbiològics, execució d’assajos microbiològics i avaluació de resultats d’assajos microbiològics

Formació i orientació laboral ( 90 hores, 3 hores setmanals ): Recerca activa de treball, planificació de la pròpia carrera, gestió del conflicte i equips de treball, contracte de treball, Seguretat Social, treball i desocupació, avaluació de riscs professionals, prevenció de riscs laborals a l’empresa i aplicació de mesures de prevenció i protecció de l’empresa

MÒDULS DEL SEGON CURS:

Anàlisi instrumental ( 180 hores, 9 hores setmanals ): Selecció de tècniques instrumentals, anàlisi de mostres per tècniques analítiques instrumentals i interpretació dels resultats d’anàlisi instrumental

Assajos físics (120 hores, 6 hores setmanals): Preparació de les condicions per als assajos físics, preparació d’equips per assajos físics, anàlisi de mostres per a assajos físics i resultats dels assajos físics

Assajos biotecnològics (160 hores, 8 hores setmanals, de les quals 2 s’imparteixen en anglès): Extracció de proteïnes i àcids nucleics, clonació d’àcids nucleics i identificació de microorganismes i proteïnes

Qualitat i seguretat en el laboratori (80 hores, 4 hores setmanals ): Aplicació de sistemes de gestió de qualitat, tractament dels resultats analítics, aplicació de normes de competència tècnica en els laboratoris d’anàlisi i assajos, aplicació de mesures de seguretat i aplicació de mesures de protecció ambiental

Empresa i iniciativa emprenedora (60 hores, 3 hores setmanals): Iniciativa emprenedora, l’ empresa i el seu entorn, creació i posada en funcionament d’una empresa i funció administrativa.

Els continguts es plantegen per a respondre a qüestions com: Quines capacitats ha de tenir un emprenedor?, què s’ha de tenir en compte davant d’una idea de negoci, quant em valdrà?, amb qui he de comptar?, en què he de basar la meva decisió?, quins tipus d’empresa vull?,  quins tràmits he de seguir?, quines obligacions tinc?,  quins documents hauré d’utilitzar? I al final, l’alumne executarà el seu projecte empresarial.

Projecte de laboratori d’anàlisi i de control de qualitat ( 40 hores, 2 hores setmanals ): Identificació de les necessitats del sector productiu, i de l’organització de l’empresa, disseny de projectes relacionats amb el sector, planificació de l’execució del projecte i definició de procediments de control i avaluació de l’execució del projecte

Més informació:

https://www.todofp.es/que-como-y-donde-estudiar/que-estudiar/familia/loe/quimica/lab-analisis-control-calidad.html

Aquest lloc web utilitza cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les galetes esmentades i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies